Ga naar inhoud

Je gebruikt een verouderde browser

Upgrade je browser om je ervaring en veiligheid te verbeteren.

Upgrade mijn browser
Login Mijn Barentsz

Bij de ontwikkeling van dit unieke project lieten de ontwerpers zich inspireren door de omgeving, waarin uitgestrekte landerijen met statige stolpboerderijen het beeld bepalen.Om dit beeld niet te verstoren, heeft Berckenrode zijn herkenbare stolpvorm gekregen. Maar dat is niet het enige: het heeft, naast een eigen vaste brug en een verharde oprit, ook een royale, typisch West-Friese tuin (optie), waarin de signatuur van een landschapsarchitect duidelijk zichtbaar is.

In 1644 maakte Balthasar Florisz van Berckenrode een kopergravure met een zeer gedetailleerde kaart van de nog jonge Beemster. Deze kopergravure laat de hoofdstructuur van de droogmakerij zien met het oorspronkelijke sloten- en wegenpatroon. Zoals de meeste droogmakerijen werd ook De Beemster geometrisch verkaveld. Zeer bijzonder is echter dat hier de klassieke proportieleer als basis voor de verkaveling is gekozen. Hier heersen de principes van orde, ratio, van mathematische beginselen en van weloverwogen planning op een monumentale schaal. Deze kopergravure is nog altijd leidend bij toetsingskaders voor de instandhouding van dit UNESCO werelderfgoed.

 

 

Het compleet eigen(tijdse) karakter van Berckenrode

Deze unieke moderne ‘stolpboerderij’ is in alles een bijzonder object te noemen, mét de aparte, exclusieve trekjes die daarbij horen. Zo onderscheidt het huis zich door het gebruik van hoogwaardige materialen (voor een heerlijk comfortabel binnenklimaat), grote raampartijen (voor een weids uitzicht en extra lichtinval), brede trappenhuis (om alle leefruimten met elkaar te verbinden), hoge plafonds (om een extra ruimtelijk effect te verkrijgen) en zware massief houten, in het zicht geplaatste balken (om het robuuste karakter van het huis ook visueel te accentueren). Onder de kap bevindt zich een riante veranda waar je het hele jaar door van de rijke omgeving kunt genieten. Mede hierdoor, en dankzij de zorgvuldige afwerking van zowel het in- als het exterieur, is de aankoop ervan een solide investering ‘voor het leven’.

 

 
 
 
 
 
 

Energiebronnen

Honderd procent elektrisch en zo energiezuinig als maar kan

De woningen in deze Barentsz-stolpboerderij worden voorzien van alles wat de consumptie van energie tot het absolute minimum beperkt: hoogwaardige sterk-isolerende materialen, driedubbel glas in hout-aluminium kozijnen, CO2-gestuurde afzuigventilatie met natuurlijke luchttoevoer, een hoogrenderende warmtepomp, 26 zwarte, mooi in het dak weggewerkte zonnepanelen, en de bijbehorende ‘slimme’ energiebesparende technologie die ervoor zorgt dat je het zowel in de winter als tijdens de zomermaanden heerlijk aangenaam houdt (zonder dat je daar een torenhoge energierekening voor krijgt gepresenteerd…).

Informatie voor de echte liefhebbers

 

isolatiewaarde begane grond vloer: Rc-waarde= 6,5 m2K/W
isolatiewaarde gevels: Rc-waarde= 7,0 m2K/W
isolatiewaarde dak: Rc-waarde= 8,6 m2K/W
isolatiewaarde tripple glas: U-waarde = 1,0 W/m2K
luchtdichtheid: Qv-waarde < 0,4 dm3/s*m2
warmtepomp: Nibe type F2120-16 tot 20 KW
zonnepanelen: LG 320 WP (all black)
kozijnen: hout-aluminium kozijnen en ramen
dakafwerking: stalen fels banen, verzinkt en gecoat
gevelbekleding: hout, fijn bezaagd Douglas, geïmpregneerd en gebeitst
binnenwanden: houten delen gebeitst in kleur
.
 

Materialen

Een afwerkingsniveau waar weinig huizen aan kunnen tippen

De binnen- en buitenkant van deze Barentsz-stolpboerderij zijn niet alleen prachtig op het eerste oog… Ook bij een nadere inspectie ervan zie je, dat de zorgvuldige afwerking en fijne detaillering overal, dus in beide woningen, ‘strak’ en consequent zijn doorgevoerd. Zo wordt het unieke, kwalitatieve karakter van dit unieke project nog eens extra benadrukt.